Как да дишаме по-правилно по време на тренировка ?

Как да дишаме по-правилно по време на тренировка ?

Да се научим да дишаме правилно по време на тренировка само би ни помогнало да подобрим постиженията си, издръжливостта или с две думи ако не ни помогне то със сигурност няма да ни попречи.

Как да дишаме по време на бягане.

За да снабдим мускулите си с кислород по време на бягане експертите препоръчват да дишаме в съотношение 3:2 ( вдишване : издишане). Какво препоръчват те: вдишване ляв,десен,ляв крак.Издишане десен ляв крак.Като цяло не е много трудно да превърнеш системата в навик, но със сигурност ще те забави докато успееш да я усвоиш.По този начин, ще успеем да задържим сърдечната честота по-ниска, като ще можем да поемем повече кислород и също нещо важно, да изхвърлим по-голямо количество въглероден диоксид от тялото си.По време на бягане дишането може съвсем естествено да стигне до съотношение 2:1.Трябва да разбереш, че въглеродния диоксид ще учести дишането и ще го направи кратко и бързо.Това от своя страна ще засили сърдечния ритъм, ще увеличи производството на млечна киселина и ще намали издръжливостта ни по време на тренировка.

Много важно по време на бягане (всякакъв вид кардио) не забравяй

  • Вдишваме през носа
  • Издишаме през устата

Как да дишаме по време на силови тренировки?

Правилното дишане по време на силови тренировки е също толкова важно колкото и правилното изпълнение на упражненията. Нещо много важно, което трябва да запомниш: ИЗДИШАЙ ПРИ УСИЛИЕ.

Пример:

  • Когато вдигаме от лег (лежанка) поемаме въздух когато спускаме щангата или дъмбелите към гърдите и издишаме когато връщаме тежеста в стартова позиция. – при усилие.
  • Когато се набираме на лост вдишваме когато спускаме тялото и издишаме когато се издърпваме нагоре – при усилие.

Повече кислорд – повече изгорени калории ?

Кислород + Вода =  изграряне на мазнини.
Тялото се нуждае от вода и повече кислород, за да използва мазнините като източник на енергия.Както всички знаем препоръчително е да пием поне два литра вода на ден. С добавянето на повече вода и кислород към тялото, то ще започне по-ефективно да използва задържанта вода в тялото, което неминуемо ще доведе до регулиране на теглото. Ако приемаме повече вода тялото ще започне по-ефективно да използва мазнини като източник на енергия, стига разбира се да добавим повече кислород, а това лесно може да се случи след като добавим повече физически упражнения.
Най – важното е просто да дишаме дълбоко !

Как да дишаме по-правилно по време на тренировка ?
 
Тренирай - Сам избираш !
Харесай страницата на Тренирай в Facebook , последвай ни в Тwitter , или ни добави в кръговете си в Google+

НАЧАЛНА СТРАНИЦА <===> ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светослав Коджаманов

Светльо е фен на интензивните тренировки със собствено тегло и добавена тежест. Обича да изпробва всичко върху себе си преди да пише за него. Истински спортен ентусиаст, който е готов да изпита духа и физиката си, за да достигне до различни изводи, които могат да бъдат от помощ на всички трениращи.

This Post Has 3 Comments

  1. При набиране на лост последно кога издишаме ?!?

  2. Когато се набираш до горе (стигаш връхната точка). Вдишваш когато се спускаш надолу. Издишаш когато полагаш най-голямо усилие.

  3. Ееее най-накря ….. толкова добре обяснено. Отдавна търся точно такова разяснение за правилното дишане. Благодаря!!!

Вашият коментар